Rejim karşıtı gruplar Hama kent merkezini Suriye rejimi güçlerinden aldı. Rejim karşıtı gruplar Hama şehir merkezini Suriye rejimi güçlerinden aldı.
Suriye’nin Hama ilindeki Beşşar Esed rejimi karşıtı silahlı gruplar, kent merkezinin kontrolünü ele geçirdi.
Kent merkezinin Mezarib, Sanayi ve Arbain mahallelerini ele geçiren rejim karşıtı gruplar, kent merkezinin iç kesimlerine girerek burada kontrolü sağladı.
Bu arada Suriye rejimi ordusundan yapılan yazılı açıklamada, rejim karşıtı grupların şehre girmesi üzerine ordunun şehrin dışına çekilerek yeniden mevzilendiği belirtildi.
Hama’da, Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) başını çektiği rejim karşıtı gruplar, kentin güneydoğusunda bulunan, rejim kontrolündeki Selemiyye ilçe merkezini rejim güçlerinden aldı.
Öte yandan, ağırlıklı olarak Hristiyanların yaşadığı Selemiyye ilçesi, Eyyo köyü ve Hama’nın güneybatısındaki Misyaf ilçesi ile ona bağlı 40 köy, tarafsız kalma kararı aldı. Buna göre, bu bölgelerde çatışma olmayacak.
Rejim karşıtı silahlı gruplar, ayrıca Hama’nın kuzeydoğusunda, rejim ordusuna ait 66 Hava Savunma Tugayını ve buradaki hava savunma sistemleri ile çeşitli askeri mühimmatı ele geçirdi.
Esed rejimi karşıtı gruplar, Hama’nın doğusundaki Hursan Topçu Birliği ile kentin kuzeydoğusundaki El-Hamra mühimmat depolarını da ele geçirdi.
Hama, stratejik önemiyle dikkatleri çekiyor
Suriye’deki iç savaşın başından bu yana kent merkezi ilk kez tümüyle Suriye rejiminin kontrolünden çıkan Hama ili, çatışmaların gidişatında Humus üzerinden Lazkiye ve Şam’ı etkileme potansiyeli nedeniyle stratejik konuma sahip.
Suriye‘nin en büyük kentlerinin, nüfus yoğunluğunun, verimli arazilerin, denize ulaşımın ve başkent Şam’ın bulunduğu batı kesimlerinde yer alan Hama, bu hattın ortasında olması nedeniyle Suriye rejimi için hem kuzey-güney hem de ülkenin kalan kesimleriyle bağlantısını sağlayan merkezi bir konumda yer alıyor.
Halep‘ten gelip Hama’dan geçen M5 karayolu, Humus ve ardından Şam’a ulaşarak ülkenin en büyük illerini birbirine bağlıyor.
Hama’nın rejim karşıtı grupların kontrolüne girmesiyle başkent Şam’ın İdlib ve Halep’le bağlantısı da koparken, başkentin aynı zamanda rejim karşıtı grupların ilerleme istikametinde yer alması rejim açısından daha büyük bir tehlike anlamına geliyor.
İç savaş boyunca Hama’nın Suriye rejimi açısından bir diğer önemi, merkezi konumu nedeniyle askeri gücünün ağırlık noktasını burada kurmuş olmasıydı.
Havalimanları, silah üretim tesisleri, silah depoları gibi önemli bir altyapılar Hama ile Humus arasında konuşlandırılmıştı.
Hama’nın bir diğer önemi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in memleketi olan ve ülkenin Akdeniz’e açılan kapısı durumundaki Lazkiye’ye açılan bir kapı olması.
Rejim karşıtı grupların Hama’dan Humus’a ilerlemesi durumunda başkent Şam’ın bulunduğu bölgenin Akdeniz’le irtibatı kopabilir.